SAMEN OP WEG,

DE REIS BEGINT...

Je gaat op reis, je hebt je lijstje afgevinkt met wat je mee moet nemen. Koffers zijn gepakt, reisdocumenten compleet, auto gecontroleerd, navigatiesysteem heeft een update gekregen, eten en drinken mee voor onderweg...

Maar hoe bereid je je nu voor op je relatieavontuur? Eerlijk is eerlijk, de meesten beginnen gewoon en zien wel hoe het gaat. 


Aan het begin van je relatie ben je waarschijnlijk tot over je oren verliefd. Een super gevoel waar  je lekker van moet genieten. Je hebt alle aandacht voor elkaar en ziet (bijna) alleen de positieve kanten van je partner. En zo hoort het ook! Helemaal niets mis mee en vooral zo houden.  


In die periode, die ca. 2-3 jaar duurt, maken je hersenen stoffen aan die jou positief naar je partner laten kijken. Dat heeft de natuur handig geregeld want zo kun je een band met elkaar creëren. Na deze paar jaar vermindert de productie van deze stoffen en ga je merken dat je partner ook kantjes heeft waaraan je je kunt ergeren of die je niet begrijpt. 


Het prille begin  is ook meteen de beste tijd om het ijzer te smeden! Want hoe fijn is het als je in die periode een stevige basis legt om latere (relatie)problemen te kunnen voorkomen. Toch gebeurt dat maar weinig, véél te weinig wanneer we naar de scheidingscijfers kijken (één op de drie stellen). Ook deze mensen dachten ooit voor altijd bij elkaar te blijven. Zorg dus dat je in de beginfase je rugzak goed vult met alles wat je nodig hebt voor onderweg! 


En dan spreken we nog niet eens van de juridische kant. Iedere relatievorm heeft juridische voor- en nadelen.

Relatiehulp055 in Apeldoorn - laagdrempelig alternatief voor relatietherapie

ERVARINGEN VAN ANDEREN

"Wij zijn vrij blanco het traject met Roel ingegaan. We wisten namelijk niet precies wat ons te wachten stond, maar we zijn positief verrast. Een goede relatie is nog beter geworden.

Roel heeft met ons op een rustige, neutrale en prettige wijze gesproken over de aspecten van onze relatie. We wisten uiteraard al dat we raakvlakken met elkaar hebben maar dat we in sommige opzichten ook verschillen. Het heeft ons geleerd dat het oké is om deze verschillen te erkennen en juist als kracht te zien. Daarnaast hebben we na 5 jaar samen te zijn ook veel nieuwe dingen over elkaar geleerd. Door bewust te worden van overeenkomsten en verschillen tussen ons als personen kunnen we rekening houden met elkaar en goed luisteren. We dachten elkaar goed te kennen, maar begrijpen elkaar nog beter door de betrokkenheid van Roel.

Roel is open, rustig, onbevooroordeeld en geïnteresseerd. De afwisseling tussen diepgang en een grapje tussendoor hebben wij als zeer prettig ervaren. "  J. en L.,

TIPS

Relatie assessment


Voor je toekomstige (droom)baan zit je járen in de schoolbanken. En ook daarna blijf je je ontwikkelen en blijf je doorleren. Hoe anders doen we dat met relaties, die beginnen we zonder veel voorbereiding en de meesten denken dat het vanzelf gaat. Niets is minder waar. Helaas komt die ontdekking soms te laat.


Hoe mooi zou het zijn: 

  • wanneer jullie je al van tevoren in elkaar verdiepen zodat je weet wat de ander nodig heeft. 
  • wanneer je de achtergronden van elkaar kent zodat je elkaar echt begrijpt.
  • wanneer je weet hoe je met conflicten om kunt gaan (want die gaan er een keer komen).
  • wanneer je met elkaar alles kunt delen zonder bang te zijn de ander te kwetsen of zelf gekwetst te worden.
  • Je binnen je relatie veilig genoeg voelt om alles te kunnen bespreken.


Het relatieassessment van Prepare/Enrich biedt een prachtige kapstok voor goede en gestructureerde gesprekken. Daarmee leer je veel over elkaar. Dit assessment is leuk om samen te doen en heeft een positieve insteek. Het is beslist géén relatietest maar een mogelijkheid om jullie vooruit te brengen. Iedereen die dit in het begin van de relatie gedaan heeft, zegt er heel veel aan gehad te hebben. 

Voorkomen van relatieproblemen? Relatiehulp055 in Apeldoorn

Prenups


Pre-wat? Die rare term staat voor prenuptial agreement en ga ik uitleggen. Door mijn ervaring met scheidingen zie ik regelmatig dat partners eigenlijk soms nauwelijks weten wat er precies in hun samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden staat. Juridische taal is geen dagelijks taalgebruik en vaak onbegrijpelijk. Daarnaast wijkt 99% ook nog eens af van wat ze financieel hebben afgesproken. Dat kan hele grote gevolgen hebben!  Zolang je bij elkaar blijft zijn er geen problemen, maar wanneer je toch uit elkaar gaat kan dat heel zuur uitpakken voor één van beiden.


Dat kun je voorkomen door zogenaamde prenups te laten maken. Dat is een document waarin in begrijpbare taal jullie wensen staan. Door mijn ervaring weet ik wat er vaak misgaat en hoe je dat aan de voorkant kunt voorkomen. In een premarital mediation inventariseer ik samen met jullie wat je nodig hebt en  stel aan de hand daarvan samen met jullie de prenups op.  Die hoef je vervolgens alleen aan de notaris te geven om er een juridisch correcte overeenkomst van te maken. Dat heeft voor jullie duidelijke voordelen: Door de heldere taal weten jullie precies wat er in staat en het scheelt tijd (en dus geld) bij de notaris.



unsplash